Op 30 april 2020 was het precies 75 jaar geleden dat Adolf Hitler zich in zijn bunker in Berlijn van het leven beroofde. Naar aanleiding van die verjaardag maakte Stijn Devillé een nieuwe versie van zijn bekroonde klassieker uit 2009.

Hitler is dood. Zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden, en schuldigen moeten worden gestraft.

Tegen de achtergrond van een stad in puin, pogen vier jonge geallieerde medewerkers een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de één betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood. Maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

Hitler is dood ging in première in mei 2009 en werd door het Nederlandse vaktijdschrift De Theatermaker TM uitgeroepen tot beste muziektheatervoorstelling van het jaar. De voorstelling werd een instant-klassieker en tourde 5 jaar lang door Vlaanderen. In december 2009 kreeg Stijn Devillé de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het stuk. In 2015 werd Hitler ist tot genomineerd voor een Duitse Eurodram Award.

In de pers
Hitler is dood is boeiend van begin tot eind, schurend, spannend, zelfs ondanks het feit dat de afloop gekend is. Het is sterk van opbouw, helder en gecondenseerd van taal. Het is noodzakelijk theater dat ons geïmponeerd en geraakt heeft. (Juryrapport Taalunie Toneelschrijfprijs)

Boeiende voorstelling over de Neurenberg-processen. Wie heeft schuld, wie niet? De schrijver en regisseur Stijn Devillé zet u aan het denken. (Wouter Hillaert in De Standaard)

Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst. **** (Els Van Steenberghe in Knack)

straf docudrama **** (Liv Laveyne in De Morgen)

Rechtbankdrama dat zowel documentair als theatraal grote indruk maakt. *** (Evelyne Coussens in Zone Magazines)

Goed gespeeld, goed gezegd. Zonder pathos, zonder overdrijving. Puur theater. (Johan Thielemans op Klara)

Credits
Tekst en regie: Stijn Devillé │Spel: Warre Borgmans, Dirk Buyse, Kris Cuppens, Janne Desmet, Jos Geens, Maarten Ketels, Sara Vertongen & Tom Van Bauwel │ Muziek: Elko Blijweert, Gerrit Valckenaers & Geert Waegeman │Dramaturgie en research: Els Theunis, Ruth Mariën │Kostuum: Anja Senniow │Scenografie: Stef Depoover │Techniek: Kishan Singh, Viktor Thys, Thomas Verachtert | Gecreëerd in coproductie met ARSENAAL/LAZARUS in samenwerking met de Operadagen Rotterdam, met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • vvk: 20 euro
  • kassa: 22 euro
  • kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe - Schouwburg (ongenummerd)
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem