Tsjernobyl, door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor moeten duizenden mensen hun dorp ontvluchten. Pétro en Nadia weigeren hun huis in Zvizdal te verlaten, en blijven alleen achter.
Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? Volgen andere bewoners hen naar hun geboortegrond of zal Zvizdal langzaam maar zeker worden ingepalmd door de natuur na jaren lang vrij spel?

Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.
Een verhaal over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Met: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc
Concept: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson
Scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN

In samenwerking met deSingel
Met steun van de Vlaamse Gemeenschap

In de pers

Knack Focus - Berlin toon in 'Zvizdal' twee louterend koppige oudjes.

Een universeel portret van onvoorwaardelijke liefde en respect voor elkaar en de omgeving waarin je bestaat.

de Standaardf - Oud worden naast Tsjernobyl

Het dorpje Zvizdal bestaat officieel niet meer. Na de kernramp in Tsjernobyl, dertig jaar geleden, werd het ontruimd. Een bejaard echtpaar weigerde te verhuizen en leefde er in al die tijd in totaal isolement.

Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • uniekprijs: 16 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem

Extra

Duur: 75 min.

Schouwburg scène op scène