Gedreven door een blijvende nieuwsgierigheid naar andere culturen en de ontwikkeling van beweging in andere contexten dan de hare, reisde de IJslandse choreografe en danseres Bára Sigfúsdóttir in 2014 af naar Teheran (Iran) om er deel te nemen aan het UNTIMELY Festival. Tijdens de workshop die ze mocht leiden, raakte ze geïntrigeerd door de kwaliteiten en uitstraling van twee lokale artiesten, Masoumeh Jalalieh en Alireza Mirmohammadi. Deze ervaring plantte het zaadje voor een blijvende artistieke affiniteit tussen het drietal met als resultaat Bára’s nieuwste creatie ‘being’ waarbij ze - voor het allereerst – niet zelf op het podium staat maar eerder de ontmoeting tussen Masoumeh en Alireza op scène vorm zal geven.

Elk menselijk wezen heeft een lichaam. Met dit lichaam drukken we ons uit in de wereld, het is een primair element dat we allen met elkaar delen. In ‘being’ zal het lichaam als gemeenschappelijke grond fungeren om op onderzoekende wijze een dialoog te voeren tussen de West-Europese en Iranese (en bij uitbreiding de Midden-Oosterse) cultuur en maatschappij. Het lichaam wordt als een poëtisch instrument ingezet dat subtekst creëert; het bewegende lichaam drukt zich uit in meerlagige sensaties en ervaringen. De ontmoeting tussen lichamen, tussen de artiesten op scène maar ook tussen hen en het publiek, zal dienen als een sober gebaar. Een plek om, eerder dan onze verschillen te benadrukken, te onderzoeken wat we met elkaar gemeen hebben.

Credits:
CHOREOGRAFIE: Bára Sigfúsdóttir
GECREËERD MET EN UITGEVOERD DOOR: Masoumeh Jalalieh en SeyedAlireza Mirmohammadi
MUZIEK: Eivind Lønning
KOSTUUM: Andrea Kraenzlin
LICHTONTWERP: Jan Fedinger
DRAMATURGIE: Sara Vanderieck
TECHNIEK: Marie Vandecasteele en/of Bardia Mohammad
INTERNATIONALE SPREIDING: A Propic / Line Rousseau en Marion Gauvent
PRODUCTIE: GRIP
COPRODUCTIE: Kunstencentrum Vooruit / DNA - Departures and Arrivals, DansBrabant, DANCE ON PASS ON DREAM ON, workspacebrussels / Life Long Burning, Moussem Nomadisch Kunstencentrum, de Grote Post en C-TAKT
FOTOGRAAF: Aêla Labbé

MET STEUN VAN: fabrik Potsdam, Platform 0090, Grand Theatre en CAMPO
MET DE FINANCIELE STEUN VAN: de Vlaamse overheid, de Ambassade van de Federale Republiek Duitsland, the Creative Europe Programme of the European Union en de stad Antwerpen
MET DANK AAN: Andrean Sigurgeirsson en Martin Blank

In de pers

Knack Focus - 'being' verplicht u om het dier in uzelf te erkennen

Choreograaf Bára Sigfúsdóttir zocht, samen met de twee Iraanse dansers Masoumeh Jalalieh en Seyed Alireza Mirmohammadi, naar de bewegingen die elke mens uitvoert wanneer hij of zij een medemens benadert.

De Morgen - Lichaamstaal voorbij de grenzen.

"Ik verken hoe het lichaam in verschillende culturen wordt ingezet".

Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • vvk: 12 euro
  • kassa: 14 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem

Extra

Duur: 50 min.