Erfgoedwandeling Nieuw Kwartier West

Koninklijk Wandelen in Berchem

Sinds 2015 kan u een wandeling afstappen in wat – verkeerdelijk - de Pulhofwijk in Berchem genoemd wordt. Deze wijk ten zuiden van de Grote Steenweg heet eigenlijk ‘De Schom’ en ‘Molenveld’. Kasteel Pulhof bevond zich aan de andere zijde van de Grote Steenweg.

In 1911 startte de aanleg van een nieuw kwartier, met als bedoeling er een woonwijk te creëren voor een ‘beter’ publiek, met koninklijke allures. Een aantal straatnamen verwijzen dan ook naar het koningshuis, maar ook naar verschillende letterkundigen. Voor de Eerste Wereldoorlog was de architectuur nog traditioneel. Tijdens het interbellum verschenen er echter enkele opmerkelijke gebouwen, in de stijl van Art Deco of Nieuwe Zakelijkheid. De omgeving kende ook 3 kasteeldomeinen: het Troyentenhof, Strijdhof en Hof ter Schriek.


Praktisch

genre
prijzen
  • vvk: 2 euro
locatie
  • kruispunt Koninklijkelaan en Elisabethlaan

Extra

Start: Monument WO |, Kruispunt Koninklijkelaan en Elisabethlaan

Afstand: 3 kilometer

Duur: Ongeveer 1,5 uur

Vergeet niet op voorhand je ticket te kopen, er is de dag zelf geen kassa aanwezig!

Bekijk ook in cc

Erfgoedwandeling Zurenborg

Wandelen langs villa's en paleizekes

zo 1 jul 2018 - 14.00 uur

Tijdens de gegidste wandeling 'Zurenborg. Wandelen langs villa's en paleizekes' verkent u de mooiste straten van de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop.

Erfgoedwandeling Oud-Berchem

Op wandel met de Maria's in Berchem

zo 29 jul 2018 - 14.00 uur

Bij deze wandeling gaat onze aandacht naar mooie gevelbeelden, gebouwen, kapellen en tradities die in verband staan met Maria. Ook naar markante vrouwen die de voornaam Maria dragen. In Berchem hangen meer dan 80 Mariabeelden aan de gevels waarop Maria op verschillende manieren wordt afgebeeld.

Erfgoedwandeling Groenenhoek

Van platteland naar groene woonwijk

zo 12 aug 2018 - 14.00 uur

Wij vestigen jouw aandacht graag op de wijk Groenenhoek. Want als je er even bij stilstaat- of beter: er eens doorwandelt -zal je ontdekken dat deze wijk heel wat bijzonders te bieden heeft. We hopen dat we de verwondering die de wijk Groenenhoek bij ons oproept ook bij jou kunnen losmaken.

Erfgoedwandeling Nieuw Kwartier Oost

Berchem buiten de wallen

zo 26 aug 2018 - 14.00 uur

Na de wandelingen in de wijken Zurenborg, Pulhof, Oud Berchem en Groenenhoek nemen we je deze keer graag mee op tocht doorheen de Veldekens. Berchem buiten de wallen kende in de tweede helft van de 20e eeuw een ingrijpende evolutie. Graag nodigen we je uit om deze buurt te (her)ontdekken.