Erfgoedwandeling Nieuw Kwartier Oost

Berchem buiten de wallen

Een boer met koeien in Berchem, het lijkt een fantasiebeeld in de stedelijke omgeving van vandaag. En toch, nog niet zo lang geleden was een groot deel van Berchem buiten de wallen nog landbouwgebied. Er graasden koeien op de plek waar nu de flatgebouwen van de Fruithoflaan naar de hemel reiken. Voor deze idyllisch aandoende taferelen moeten we niet eens een volle eeuw terug in de tijd.

De geschiedenis van Berchem buiten de wallen gaat echter nog een heel eind verder terug. In de 16e eeuw verrees hier de Schaliënhoeve -waarvan sommige delen vandaag nog bestaan- en werden clandestiene hagepreken gehouden in het Berchembos. Deze wandeling leidt je langs plaatsen die refereren naar het rijke verleden, maar ook langs de locaties die de buurt vandaag zo aantrekkelijk maken. Ga met ons mee op stap en ontdek dat Berchem buiten de wallen nog zoveel meer te bieden heeft.


Praktisch

genre
prijzen
  • vvk: 2 euro
locatie
  • Het Rooi, Berchemstadionstraat 73

Extra

Start: Het Rooi, Berchemstadionstraat 73

Afstand: 3 kilometer

Duur: Ongeveer 2,5 uur

Vergeet niet op voorhand je ticket te kopen, er is de dag zelf geen kassa aanwezig!

Bekijk ook in cc

Erfgoedwandeling Zurenborg

Wandelen langs villa's en paleizekes

zo 1 jul 2018 - 14.00 uur

Tijdens de gegidste wandeling 'Zurenborg. Wandelen langs villa's en paleizekes' verkent u de mooiste straten van de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop.

Erfgoedwandeling Nieuw Kwartier West

Koninklijk Wandelen in Berchem

zo 15 jul 2018 - 14.00 uur

Stap langs enkele architecturale pareltjes van Berchem en leer meer over de rijke geschiedenis van de oude wijken 'De Schom' en 'Molenveld' die in de volksmond -verkeerdelijk- de Pulhofwijk wordt genoemd.

Erfgoedwandeling Oud-Berchem

Op wandel met de Maria's in Berchem

zo 29 jul 2018 - 14.00 uur

Bij deze wandeling gaat onze aandacht naar mooie gevelbeelden, gebouwen, kapellen en tradities die in verband staan met Maria. Ook naar markante vrouwen die de voornaam Maria dragen. In Berchem hangen meer dan 80 Mariabeelden aan de gevels waarop Maria op verschillende manieren wordt afgebeeld.

Erfgoedwandeling Groenenhoek

Van platteland naar groene woonwijk

zo 12 aug 2018 - 14.00 uur

Wij vestigen jouw aandacht graag op de wijk Groenenhoek. Want als je er even bij stilstaat- of beter: er eens doorwandelt -zal je ontdekken dat deze wijk heel wat bijzonders te bieden heeft. We hopen dat we de verwondering die de wijk Groenenhoek bij ons oproept ook bij jou kunnen losmaken.