Menaya | Majd Khalifeh

Hier komt een nieuwe Belg

Veertien jaar geleden kwam VRT-journalist en documentairemaker Majd Khalifeh aan in België op zoek naar een identiteit. Hij was op de vlucht voor het regime in Damascus waar hij als straatloze Palestijn na vele omzwervingen was beland. Die dag had het goedkoopste vliegticket bestemming Brussel. Zo simpel kan het zijn.

Een verhaal zoals dat van vele andere duizenden vluchtelingen die de laatste jaren de oversteek maken naar de Europese Unie. De grootste vluchtelingenstroom sedert de Tweede Wereldoorlog is bezig en we zitten er midden in. Wie zijn doel bereikt, wordt 'herboren' in een nieuwe maatschappij waar hij of zij amper iets van af weet. Geen eenvoudige missie in deze tijden van terreur en polarisatie. 

Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: vluchteling. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon doen, was doorgaan.

In zijn lezing gebaseerd op zijn gelijknamig boek 'Herboren' neemt Majd u mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

 

Menaya is een nieuw 10-daags festival dat de kunst, de muziek en de identiteit van de MENA-regio (Middle East & North Africa) viert. Verspreid over verschillende locaties in de stad geniet je van 6 tot 16 februari van diverse culturele evenementen. Een samenwerking tussen ccBe en Arenberg met de steun van het district Berchem.


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • vvk | kassa: 5 euro

Extra

Ticket met 1 drankje inbegrepen