Marjan Meganck & Céline Broeckaert

Het is een ander jaar

HET IS EEN ANDER JAAR is een warme, pakkende voorstelling die literatuur en leven met elkaar verweeft.
Marjan heeft borstkanker gehad en maakte daar een brievenboek over. Céline heeft de kanker van haar moeder meegemaakt, en maakte eerder het stuk "Drie stemmen - een kankermonoloog”.
In HET IS EEN ANDER JAAR gaan de makers in dialoog met de keizer der ziekten – en met het leven zelf. Marjan leest je intieme, persoonlijke brieven voor alsof je bij haar op de schoot zit; Céline vertolkt andere stemmen, vult aan, reflecteert, spiegelt en ondersteunt. De afwisseling van perspectieven zorgt voor een pakkende benadering van het proces van ziek zijn en herstellen.

Reacties publiek:
- “De voorstelling is een conversatie tussen twee vrouwen die kanker van dichtbij hebben meegemaakt; de ene in levenden lijve zelf en de andere als toeschouwer. Het zijn pennenvrienden in tijden van kanker. Een taboedoorbrekende voorstelling die het grote K-woord en de gevolgen daarvan gemakkelijk bespreekbaar maakt zowel voor lotgenoten onder elkaar als voor “buitenstaanders”.”
- “Het was een bijzonder beklijvende voorstelling, intimistisch en ruw tegelijk. Ik vond het tegelijkertijd een voorrecht om jullie beleving zo eerlijk gedeeld te krijgen. Wees maar zeker dat het me geraakt heeft.”
- “Moeilijk onderwerp? Ja. Verscheidene keren los bij mijn nekvel gegrepen geweest. En toch naar buiten gegaan met een glimlach. Want de manier waarop Céline en Marjan het brachten, was van een warme kwetsbaarheid die alleen een oprechte vriendschap kan teweegbrengen. De soort vriendschap die je elk slachtoffer van kanker zou toewensen om het te overwinnen. Het moeilijke onderwerp werd ineens heel licht.”
- “Het was zowel confronterend als ontroerend, het voelde als een warm nest aan voor mij. Confronterend omdat ik nu woensdag afscheid neem van mijn linkerborst.”
- “Zo pakkend. Het geheel had een soort van warme kwetsbaarheid door jullie oprechte vriendschap.”
- “Het is iets heel unieks! Deze voorstelling maakt de dingen zo bespreekbaar; de teksten zijn zo poëtisch en mooi!”
- “Zo mooi, ontroerend, het kwam binnen, het geluid van de MR raakte me. Jullie zijn een stel dappere kwetsbare stoere vrouwen.”
- “Het was zowel confronterend als ontroerend, het voelde als een warm nest aan voor mij. Confronterend omdat ik nu woensdag afscheid neem van mijn linkerborst. Volgend najaar wellicht ook van mijn rechterborst. Mijn “borstenverhaal” begint na bijna 3 jaar opnieuw.”

Marjan Meganck (1977) wilde als klein meisje dokter worden en in Afrika werken. Haar droom heeft ze niet gevolgd, maar ze besloot wel avontuurlijk te gaan reizen en zo werd Afrika een tweede thuis. Momenteel woont ze met Wouter Deprez en hun twee jongens in Gent, en organiseert hun leven zo dat de grens ver voorbij Vlaanderen ligt.

Céline Broeckaert (1981) wilde als klein meisje vooral heel erg veel leven en is dat gaandeweg op allerlei manieren gaan neerschrijven en uitspelen. Ze zag moeder, vrienden en familie ten prooi vallen aan deze ziekte en was jarenlang buddy voor jongeren met kanker. Ze schreef en brengt momenteel ook de monoloog DRIE STEMMEN. EEN KANKERMONOLOOG, waarmee ze het taboe rond seks en intimiteit na kanker wil helpen doorbreken.

Credits
Tekst & uitvoering: Marjan Meganck & Céline Broeckaert | foto: Stephan Vanfleteren

In de pers

Uit in Oostende - Marjan Meganck & Céline Broeckaert steken gezondheidsambassadeurs van FMDO een riem onder het hart

Het zou fantastisch zijn als vrouwen laagdrempelig juiste informatie kunnen krijgen na kankerdiagnose. Céline Broeckaert en Marjan Meganck brengen de taboedoorbrekende voorstelling.

OKRA - Ik weet nu beter wat ik wil en kom ermee naar buiten

"Na ons jaar in Zuid-Afrika, viel ik in een diep zwart gat. Wat mijn leven daar zin gaf, vond ik hier niet"

Praktisch

afbeelding a-kaart
genre
prijzen
  • Standaardtarief: 5 euro
  • Kansentarief: 2 euro

Extra

Duur: 50 min.