Expo Jongeren en Kunst in Antwerpen

Kunst in Antwerpen is alive en de jongere kunstenaars kicking

Over onze jongeren wordt vaak in clichés bericht: ze zouden apathisch zijn, de dagen doorbrengen vastgekluisterd aan diverse schermen en niet meer in staat zijn echte communicatie te voeren maar zich verschuilen in een virtuele wereld.
Als fotograaf besloot Tanja De Prins het tegendeel van deze cliché te bewijzen en ging op zoek naar jonge Antwerpse kunstenaars.

Bijna een jaar lang werkte Tanja intensief aan haar project ‘Jongeren en Kunst in Antwerpen’ en had hierbij het privilege 16 getalenteerde Antwerpse jongeren te mogen portretteren. Het waren stuk voor stuk inspirerende ontmoetingen met jonge gepassioneerde kunstenaars, die zich 100% inzetten voor hun kunst en die bewijzen dat leven in een grootstad een bron van creatieve mogelijkheden en kansen kan betekenen.
Deze tentoonstelling toont enerzijds zwart-wit portretten van elke jongere, neutraal en wars van context- als metafoor van het anonieme leven in de stad.
Anderzijds toont Tanja De Prins portretten ‘in actie’ op een bekende of minder bekende Antwerpse locatie, waarbij de jongeren versmelten met hun kunst en de stad. Hierbij werd steeds een frictie nagestreefd tussen het ‘esthetische’ van de kunst en een ietwat ‘ruwere’ stadscontext. Soms harmonisch, soms tegengesteld maar altijd coherent.
Voor Tanja is na het afronden van dit project, de boodschap klaar en duidelijk: kunst in Antwerpen is ‘alive’ en de jongere generatie kunstenaars ‘kicking’. Hopelijk kunnen deze beelden helpen de clichés te doorprikken.


Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre

Extra

Vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib