Berlin en Het Zuidelijk Toneel

True copy

“De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.”

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van Jansen te komen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert.

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”
Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan zijn. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om.
‘True Copy’ toont het interne raderwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?

In de pers
“Vals en authentiek lopen compleet in elkaar over.” NRC Handelsblad ●●●●●

“Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.” De Standaard ★★★★☆

Piet Menu: “Vervalsers fascineren ons omdat ze het systeem een hak zetten. We juichen ze toe als waren ze Robin Hood zelve. En daarom moet je deze theaterervaring meemaken.”

Credits
Concept en regie: BERLIN (Bart Baele & Yves Degryse) met Geert Jan Jansen │Camera: Bart Baele & Geert De Vleesschauwer │Montage: BERLIN & Geert De Vleesschauwer │Scenografie: BERLIN & Manu Siebens │Scenografie film: Ina Peeters │Overige coproducenten: Brighton Festival, le CENTQUATRE, C-TAKT, deSingel, Theaterfestival Boulevard en PACT Zollverein | Foto: Mari Kanstad Johnsen


Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • vvk: 16 euro
  • kassa: 18 euro
  • kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe - Schouwburg (genummerd)
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem

Extra

Duur: 80 min. zonder pauze