TE GAST - Cursisten van Groot Familie

Moed om te groeien

“Een echte acteur, die acteert niet.” Dat is de reden waarom acteur en regisseur Stefan Perceval bij theaterwerkplaats Het Gevolg zit. Daar werken ze met échte mensen. Voor ‘Moed om te groeien” brengt Stefan het beste naar boven bij cursisten van Groot Familie, het toneelproject van Open School Antwerpen. Aziz Jaffali doet – net als vorig jaar- mee: “Ik ben sterker geworden als mens. Dit gaat veel verder dan theater.”

Grote vragen
Stefan Perceval: “Of er een methode Perceval bestaat? Nee. Ik maak al zestien jaar voorstellingen met kansengroepen. De enige constante is dat ik geen methode heb. Tenzij heel goed luisteren naar wat de deelnemers te vertellen hebben. Ik stel hen de grote vragen. “Wat betekent ‘moeder’ voor jou?”. Of “Wie mis je?”. Alleen al met die laatste vraag zou je wellicht een hele voorstelling kunnen maken. Zeker in Open School Antwerpen, waar kortgeschoolde volwassenen lessen taal, rekenen, computer en algemene vorming volgen. Daar zitten ‘oude Belgen’ bij, maar ook veel ‘nieuwe Belgen’. Zij moesten in hun thuisland dus heel wat mensen achterlaten.”

Aziz Jaffali: “Ik ben van Marokko. Daar had ik nog nooit op een podium gestaan, laat staan toneel gespeeld. Vorig jaar deed ik al met Stefan de voorstelling “Ik ben een leeuw”. Ik wist niet waaraan ik me moest verwachten. Maar er is een wereld voor me opengegaan. Ik was vroeger ongelooflijk gesloten. Dankzij Stefan durf ik nu ook met vreemden spontaan in gesprek gaan.”

Meer dan theater
Stefan: “Het is heel belangrijk dat de acteurs zich op hun gemak voelen. In de eerste weken leren ze elkaar beter kennen. Daarna trekken we tijd uit voor een theaterweekend. Daar beseffen ze dat ze wel degelijk gaan acteren. Even schrikken. Maar het helpt dat de acteurs de voorstelling zélf mee vorm geven. Ze kiezen of ze zich willen uitdrukken via dans of woord.”

Aziz: “‘Je komt altijd sterk uit toneel. Dat vertel ik ook aan de cursisten die voor de eerste keer meedoen. We moeten ons openstellen. Het project is meer dan alleen theater. Het is vrienden maken, en vooral groeien. Als dat lukt, gaat dit project véél verder dan theater alleen.”

Ijzersterke personages
Stefan: “Klopt Aziz. Onze projecten zijn niet zomaar wat bezigheidstherapie. We spelen in de Champions League van het theater. De grote kracht?. De verhalen die we vertellen. Die komen vanuit de mensen zelf. Ze hoeven niet te acteren, ze zijn hun personages. Stel dat Sien Eggers een demente vrouw speelt. Die doet dat -uiteraard- fantastisch. Wel, deze week heb ik ook een project lopen in een zorgcentrum. Met een dame die écht dementeert. Ze speelt ijzersterk. Echte acteurs, die acteren niet.”

Credits
Regie: Stefan Perceval | Met medewerking van District Berchem en Cera.

Meer info
www.hetgevolg.be - www.basiseducatie.be


Praktisch

 afbeelding ringleiding afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • Standaardtarief: 6 euro
  • Kansentarief: 2 euro
locatie
  • ccBe
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem

Extra

Duur: 60 min. zonder pauze