Elias Vandenbroucke & Robin Keyaert

WORKSHOP IN DE KLAS | The Golden Record (L4, L5, L6)

In 1977 werd ‘The Golden Record’ met daarop de soundtrack van de aarde, door NASA de ruimte ingestuurd en zweeft nog steeds tussen de sterren.

In 2020 komen twee muziek theatermakers uitgerust met audio- en opnameapparatuur de klas binnen. Zij zijn op zoek naar zowel de stem als de oren van jonge kinderen. In de vorm van een theatrale klankworkshop worden de kinderen omgedoopt tot ‘sound engineers’ of klank wetenschappers. Hun opdracht is helder: een nieuwe gouden plaat ontwikkelen om de ruimte in te lanceren.

Via theatrale situaties wordt er gewerkt met- en nagedacht over geluid. Aan de hand van eenvoudige vragen zoals: ‘Mocht je nog maar één geluid kunnen horen wat zou dat dan zijn?’ of ‘Welk geluid zou je zelf willen zijn?’ ontstaan er filosofische gesprekken. Via de ‘Ototo’, een apparaat dat de trillingen van eender welk levenloos object omzet in klank wordt er onderzocht hoe de voorwerpen in onze omgeving klinken. Flarden van de oorspronkelijke plaat worden beluisterd en bewerkt.

De kinderen worden zich bewuster van wat geluid is of kan zijn, ze worden aangemoedigd om kritisch na te denken en hun meningen en keuzes in groep te beargumenteren. Ze leren samenwerken met als doel om samen hun soundscape vorm te geven en  deze vervolgens tussen de sterren te laten klinken.
 

ELIAS VANDENBROUCKE & ROBIN KEYAERT (CONCEPT & SPEL)

Met steun van: De Studio, ccBe, More Dogs, Ilse Daems, Gideon Hakker, De Zusters Hirngespinst & het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (lopend onderzoeksproject, Educatieve Master)


Praktisch

vlieg afbeelding afbeelding moeilijkheisgraagd
prijzen
  • gratis
locatie
  • Bij u in de klas

Extra

2 x 50 minuten bij voorkeur met een (speeltijd)pauze

Na inschrijving neemt het gezelschap contact met de leerkracht om een datum en concrete planning af te spreken.

De output van de workshops wordt ook gebruikt in de uiteindelijke theatervoorstelling (2021), die toegankelijk is voor dezelfde doelgroep.