Zonderlingen

Johannes Wirix-Speetjens

HET THEATERFESTIVAL

Misschien had ik liever helemaal geen liefdesverhaal gehad.
Maar ja, als ge niet durft vallen kunt ge ook niet fietsen, hé.
Of skaten.
Of vliegen!

Jonge maker Johannes Wirix-Speetjens neemt je mee naar een verhaal in Rome. Op een markt voor agrarische producten begint zijn reis naar schoonheid en liefde. Door de ogen van zijn geliefde leert hij de stad, de Italiaanse taal en cultuur, maar ook de verwoestende kracht van liefde kennen. De kracht van deze ontmoetingen staat centraal. Een personage dat zijn geliefde graag mee op scène had gehad, maar met herinneringen zijn hart vult en de stad opnieuw inkleurt. Over liefde, loslaten en terugvinden.

De voorstelling Zonderlingen werd opgenomen onder de vlag ‘Trappelend Talent’, een select aanbod van opkomend en getalenteerd jong werk, geselecteerd door acteur Bruno Vanden Broecke.

Johannes Wirix-Speetjens (°1997, Sint-Niklaas) groeide op in Haarlem en studeerde in juni 2020 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Drama, Acteren).

In 2018-2019 studeerde hij aan de Accademia Nazionale d’Arte Drammatica Silvio d’Amico, een van de nationale toneelscholen in Italië, Rome, in het kader van een Erasmusuitwisseling. Hij nam deel aan performances op het RomaEuropa Festival en Spoleto Festival dei Due Mondi. In 2020 ontving hij voor het uitvoeren en schrijven van zijn Italiaanse monoloog Sono tutti loro de tweede prijs van de Premio Internazionale Lydia Biondi in het Teatro Torlonia te Rome.

In 2019-2020 liep hij in het kader van zijn masteropleiding in acteren aan het Conservatorium achtereenvolgens stage in de theatervoorstelling Woesten naar de roman van Kris van Steenberghe en in de Leedvermaak Trilogie van Judith Herzberg bij het Nationale Theater in Den Haag. Na zijn afstuderen speelde hij onder andere in voorstellingen bij Heimathafen Neukölln, Ontroerend Goed, Het Nationale Theater en op het Dominio Pubblico Festival 2020. De tekst van Zonderlingen werd gepubliceerd bij De Nieuwe Toneelbibliotheek in Amsterdam. In het najaar van 2021 toert Zonderlingen door België en Nederland.

Zonderlingen is een gedurfde solo, die door de sterke tekst vol sprekende observaties en metaforen, en het integere, aardse spel van Wirix-Speetjens juist onverwacht naar de keel grijpt.’ (Sander Janssens, Theaterkrant)

CREDITS

Van en met: Johannes Wirix-Speetjens

Coach (tekst): Peter De Graef

Coach (spel en tekst): Bruno Vanden Broecke

Dramaturgie: Marte Bernaerts

Scenografie: James Bullaert

Kostuum: Els Van Buggenhout, Friederike von Lösecke, Annet Sunderman

Fotografie: Koen Broos, Rana Van Pellecom

Grafische vormgeving: Jules Bracke

Techniek: Domien De Roover

Spreiding: Trappelend Talent, een initiatief van Bruno Vanden Broecke

Met dank aan: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Sabbattini, GlassHelder, de Warande

Met bijzondere dank aan: Wito Geerts

Met steun van: Stad Antwerpen, District Berchem, ccBe en Lebenskleidung

MET TROTS GEMAAKT IN CCBE

Zonderlingen in Het Journaal Laat

Praktisch

afbeelding a-kaart afbeelding moeilijkheisgraagd
genre
prijzen
  • vvk | kassa: 16 euro
  • jongeren (-25 jaar): 14 euro
  • -19 jaar: 10 euro
  • 65+ & sectortarief: 15 euro
locatie
  • ccBe - Schouwburg (ongenummerd)
  • Driekoningenstraat 126
  • 2600 Berchem